A pálya avatás

Írta: Kakuk Lovasudvar on .

„A Magyar Lóért" Toyota Kupa Somoskőújfalu 2005.augusztus 20. Igazi ünnepe volt a magyar lovassportnak 2005.augusztus 20-án Somoskőújfaluban, ahol


európai színvonalú díjugrató pálya avatására került sor a Kakuk Lovasudvarban rangos verseny keretében. A rendezvény mottója egy - Gróf Széchenyi Istvántól származó - idézettel foglalható össze:
„A magyar ló mindenütt igazságos és megérdemelt elsőbbséget nyerjen."
A pályaavató ugyanis példaértékű kezdeményezéssel párosult, mivel a meghívásos versenyen belül külön díjazásban részesültek a hagyományos magyar lovak - furioso, kisbéri félvér gidrán, nóniusz, shagia arab és lipicai fajták - eredményei. Ennek célja, hogy az egykor világhírű magyar lótenyésztésre irányítsa a figyelmet, ösztönözze a magyar lovak tenyésztését és versenyeztetését.

fade

A „Magyar Lóért" Toyota Kupa elnevezésű versenyt tehát a magyar lovas hagyományt ápoló és újrateremtő szándékkal hívták életre az ötletgazdák, köztük Kakuk József a verseny házigazdája. Az esemény rangjának megfelelően nagyon sok - a lovas életben elismert - személyiség tisztelte meg a viadalt.

fade

Köztük Nagy Kálmán ny. huszár ezredes, aki 96 la verseny megnyitóján a ló szeretet, a magyar ló fontosságáról és a
kezdeményezés példamutató voltáról

Dr. Pál János címzetes egyetemi tanár, a Magyar Huszár és Hagyományőrző Társaság
ügyvezető elnöke.
Lóska János, a Magyar Lovas turisztikai szövetség elnöke.
Bartók László a Parádi Méntelep volt vezetője.
Bencsik József a Heves Megyei Lovassport szövetség elnöke a verseny szakmai felelőse
Szakmai felelősként két versenyszámot terveztem. A szakmaiság mellett a közönség
szórakoztatása volt a fő célkitűzés.
Meghívásos versenyként lett meghirdetve a verseny. Az előző évi ranglistán szereplő első 30 felnőtt, ifjúsági lovasnak adtam át személyesen meghívót, és hívtam meg a versenyre.
Mindkét versenyszámra külön pénzdíjat biztosított a rendező.
A helyezettek nemzetiszínű szalagot, mely a lovak jutalma, míg lovasaik ólomkristály vázákat
kaptak. A mind a két versenyszámban külön értékelésre kerültek a tradicionális magyar lófajták
résztvevői.

A versenynap kezdetére Magyarországon még nem látott csoda tárult elénk.
Díjugrató versenypálya, lelátóval, gyönyörű ugróparkkal, szemet kápráztató díszítéssel Első
verseny, de már mobil boksz is van, igaz csak 10 db
A városi televízió a teljes versenynapról felvételt készített
Az első versenyen megjelent női lovasokat Kakuk József úr egy arany Toyota medállal lepte meg. Kiss István nemzetközi minősítésű pályaépítő gondoskodik a versenypálya szakmai színvonalról. A zsűriben: Fodorné Horváth Anett, Bencsik József versenybírók, valamint a versenyirodát Bencsik Éva bonyolította Ami a verseny sportértékét illeti: nagyon sok jó lovas fogadta el a meghívást, köztük a háromszoros magyar bajnok Szász Attila és a 2002. évi csapatbajnok Sándor Balázs voltak a legnevesebbek, akik már számos nagy külföldi versenyen is bizonyítottak. Ok versenyzői szemmel egyaránt kiválónak minősítették a pályát és a versenyt is. A Nógrád megyei lovasok - Korbáss Diána, Szita Gabriella és Huszár Attila - dicséretet érdemelnek, mert a nehézpályákon és az erős mezőnyökben minden pályájuk érvényes volt.

A szépszámú közönség nagy tapssal fogadta a fiatal dámalovasok, Balla Dóra és Balla Annamária bemutatóját.

fade

A megnyitó beszédben említést kapott: a magyar lovassport eddig egyetlen olimpiai (bronz) érmét az a Platthy József százados nyerte díjugratásban Sellő nevű lován, a berlini játékokon, aki Karancskesziben született és ott is helyezték örök nyugalomra. (A nagyszerű új létesítményben érdemes lenne elgondolkodni a hagyományápolás részeként egy Platthy József-emlékverseny rendezéséről).

Üdvözöljük a Kakuk lovasudvar honnlapján

Kakuk József
A lovasudvar tulajdonosa és aKakuk Lovasudvar Sportegyesület elnöke

fade

"A ló előnye tenger, a bölcsnek ló való, mert lóvá tesz az ember és emberré tesz a ló"

Jókai Mór