II.TOYOTA KUPA "A Magyar Lóért"

Toyota Kupa 2006

2005.évi versenynap végén eldőlt folytatás következik.

A stadion tulajdonosa Kakuk József Úr döntött,a stadion Platthy József nevének felvételével kíván tisztelegni a máig egyetlen díjugrató olimpiai bronzérem tulajdonosa előtt.

 

A versenyről a Lovas Élet főszerkesztője Rásky Péter a következő képen ír:

" Hagyomány  és minőség"

Már a pálya bejáratánál minden látogatót szívélyesen, de határozottan útba igazítottak és hellyel kínáltak, érkezzen az autóval vagy gyalog. Ez a gondoskodás a rendezvény egész ideje alatt végigkísérte a nézőt, egyszersmind példás rendet is tartva és elkerülve a sok hasonló eseményre jellemző káoszt.

A verseny egy  délelőtti  és egy délutáni versenyszámból állt, mintegy 100 starttal pontosan tartva az időbeosztást, mely szintén hozzájárult a zökkenőmentes lebonyolításhoz. Egyben elég időt adott a nagyszámú nézőközönségnek arra, hogy alaposan körülnézzen és cigányzene mellett jóízűen kedvére egyen-igyon a büfésátrakban.

 

fade

Hazánk egyik legszebb fekvésű és teljesen önerőből épült lovas pálya névadó ünnepségére került sor ezen a napon.

A stadion igényesen gondozott füves talajú pálya  a dimbes-dombos talajadottságok kihasználásával került kialakításra. A nézőközönség számára a domboldalból kialakított ülőhelyeket biztosító lelátó, kiváló rálátást biztosít a pályára, nem mellékesen pazar panoráma tárul a környező hegyekre.

        A legújabb hazai lovaspályánk névadója Platthy József, eddigi legeredményesebb díjugrató lovasunk, 1936-os berlini olimpia egyéni bronzérmese Sellő nyergében.

"Zsiga bácsi" a háború után mellőzött lovasként előbb Somogysárdon, majd a szeretett Tattersalban dolgozott és lovagolt 90 éves korában is.

fade

A stadion kertjében felállított emlékmű leleplezésével dr. Járay Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke avatta fel a stadiont.

Ünnepi beszédében idézve Széchenyi máig  érvényes szavait a honi lótenyésztés felvirágoztatásának szükségességéről.

A névadó Platthy Józsefről elmondta:
 " A házigazda Kakuk Lovasudvar nemcsak a stadionépítésből vizsgázott jelesre, hanem az értékválaszból is, hiszen a szomszédos Karancskesziben született, és végakarata szerint ma ott nyugvó Platthy József  az ország e távoli vidékéről indult el, meghódította a világot,és vált a magyar lovassport eddigi egyetlen olimpiai érmesévé. A névválasztás egyben kötelez is a ló és a lovaglás szeretetére, az igényes és komoly munkára annak érdekében, hogy a verseny mottójaként választott Széchenyi-gondolat- "a magyar ló mindenütt igazságos és elismert elsőséget nyerjen"- itt, a Platthy József Stadionban valósággá legyen."


Ezt követően került sor az I. Platthy József emlékversenyre,mely a C3-as vadászugratás versenyszám volt a névadó tiszteletére.

A Kiss István nemzetközi pályaépítő által épített pályán 46 lovas mérte össze tudását.

A felnőtt számot Kovács Henri Morris  LK. Kalifa nevű lovával nyerte.

Az ifjúsági versenyszámot Szilágyi Kitti Heves LBK. Tünemény Colly nevű lovával nyerte.

A Magyar Ló kategóriában Lukács Edina Airvent LK. Samanta / kisbér félvér Széplak XIII - Maxim XIV/ nyergében győzött.

  A II. Toyota Kupa- " A Magyar Lóért" délutáni versenyszámot megelőzően az ünnepélyes megnyitó keretén belül Mr. Miasaka, a Toyota Motorov Hungary magyarországi elnöke foglalta szavakba cégének erre a területre is érvényes filozófiáját. Miután ékes magyarsággal üdvözölte a résztvevőket és a közönséget.

Elmondta:

"A Toyota cég  számára a a minőség az első követelmény, legyen szó akár a Toyota gépkocsiról, akár egy sport- vagy kulturális rendezvény támogatásáról. Az általunk támasztott követelményeknek a tavalyi első verseny megfelelt, amire garancia volt számunkra a versenyrendező, Kakuk József személye is. Csak így, a minőség jegyében találhatott egymásra a Toyota cég és a Magyar Lóért  indított versenysorozat. A másik fontos tényező, aminek talán mondanom sem kell, mekkora szerepe van Japánban, a hagyományok tiszteletének, ápolásának. Nagyon jól tudjuk, hogy a magyar lótenyésztés egykor a világ élvonalában volt. A magyar igazi lovas nemzet, amit történelme is igazol. Ez a versenysorozat a maga eszközeivel, lehetőségeivel ezt a hagyományt szolgálja azzal, hogy az egykor világhírű lótenyésztésre irányítja a figyelmet, ösztönzi a hagyományos magyar lófajták tenyésztését, versenyeztetését. A Toyota Kupa- A Magyar Lóért verseny a magyar lovas hagyományt ápoló és újrateremtő szándékkal jött létre és bizonyos vagyok abban, hogy jól szolgálja e nemes célkitűzést. Hagyomány és minőség, ez az a két érték, ami itt ma összekapcsolódik és ez adja a Toyota Kupa igazi értelmét, mozgatórugóját."

   Majd következett a II. Toyota Kupa  " A Magyar Lóért" C4-es versenyszám, mely kétszeri összevetéssel került lebonyolításra.

a versenyszámot Stróbl Dorottya Budapesti LK. Príma nevű lovával nyerte.

A Magyar Ló kategóriában Herczeg Csaba Aranyági Ménes Aranyági Fruska / Aldato Furioso 182 - Masetta xx/ nevű lovával lett első.

fade fade

 

 

A verseny végeztével a főrendező, Kakuk József a következő gondolatait osztotta meg velünk:

- Nem tartom magam lovas szakembernek, azt azonban magyar emberként tudom és érzem, hogy milyen értéket képviselnek a magyar lófajták.
Tudom azt is, hogy mind a fajta tenyésztői, mind azok a lovasok, akik hisznek ezekben a lovakban, nehéz helyzetben vannak. Az ő támogatásukra és e fajták előmozdítása érdekében gondoltam ki ezt a szisztémát. Sajnos elég kevés magyar ló érkezett, ami pedig különösen elszomorít, az az, hogy a meghívás ellenére egyik hagyományos fajták tenyésztő egyesület sem képviseltette magát, mint ahogyan a Magyar Lovas Szövetség részéről sem volt érdeklődés.

 

- Magával a lovasversennyel elégedett vagyok, de talán kissé pergősebb , színesebb, közönségszórakoztatóbb versenyt rendezünk majd jövőre. Hálás vagyok mind a lovasoknak, akik megtiszteltek bennünket, mind a lelkes és fegyelmezett szurkolóknak. Amin viszont érdemes volna változtatni, az az emberi hozzáállás .
Úgy látom, meg kell tanulnunk még tisztelni egymást, hogy tudjunk egymás sikereinek örülni. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, én már annak is örülök, ha legalább az első lépést megtesszük ebben az irányban.